Οξυγονοθεραπεία

 

ΟΞΥΓΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ:   ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ

Άτομα με νοσήματα του αναπνευστικού όπως για παράδειγμα πάσχοντες από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια , πνευμονική ίνωση, κυστική ίνωση κ.ά. μπορεί να παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα Ο2 στο αίμα και μπορεί να χρειάζονται επιπλέον οξυγόνο προκειμένου να επανέλθει αυτό στα φυσιολογικά επίπεδα μέσα στον οργανισμό.
Η επιπλέον χορήγηση Ο2 προστατεύει τους ασθενείς από τις βλαβερές συνέπειες της υποξυγοναιμίας (έλλειψης Ο2) , τους βοηθά να λειτουργήσουν καλύτερα και τους επιτρέπει να παραμένουν ενεργητικοί.

 

Γιατί ορισμένοι ασθενείς χρειάζονται επιπλέον Ο2;

 

Το Ο2 αποτελεί βασικό (απαραίτητο) συστατικό για όλους τους ανθρώπους.
Ο αέρας  που αναπνέουμε περιέχει 21% οξυγόνο. Αυτή  η ποσότητα είναι αρκετή για άτομα με φυσιολογική πνευμονική λειτουργία αλλά και για πολλούς με αναπνευστικά νοσήματα. Παρόλα αυτά ,αρκετοί ασθενείς δεν μπορούν να λάβουν την απαραίτητη ποσότητα Ο2 μέσω της φυσιολογικής αναπνοής και έτσι χρειάζεται να λάβουν επιπλέον Ο2 για να διατηρήσουν φυσιολογική την αναπνευστική τους λειτουργία.

 

Πως μπορώ να ξέρω ότι χρειάζομαι Ο2;
Ο γιατρός σας μπορεί να καταλάβει αν χρειάζεστε επιπλέον Ο2 μέσω μιας εξέτασης που ονομάζεται αέρια αρτηριακού αίματος , μετά από λήψη αίματος από μια αρτηρία του σώματος. Ο γιατρός σας επίσης μπορεί να μετρήσει κορεσμού  του αίματος σε Ο2 μέσω μιας μικρής συσκευής η οποία ονομάζεται παλμικό οξύμετρο και το οποίο εφαρμόζεται ,χωρίς πόνο, στο δάχτυλο ή το λοβό του αυτιού. Με αυτή τη συσκευή , τα επίπεδα του Ο2 μπορεί να ελεγχθούν για μεγάλη χρονική περίοδο π.χ. στη διάρκεια του ύπνου ή της άσκησης. Ο γενικός θεραπευτικός στόχος είναι η διατήρηση του επιπέδου κορεσμού >88%
Πόσο Ο2 πρέπει να παίρνω;
Το Ο2 είναι φάρμακο και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να συνταγογραφηθεί από ειδικό.
Από τη στιγμή που θα αποφασισθεί η αναγκαιότητα χορήγησης Ο2 ο θεράπων ιατρός είναι αυτός που αποφασίζει τον τρόπο χορήγησης και την παρεχόμενη ποσότητα. Μπορεί να χρειαστεί διαφορετική ποσότητα Ο2 ανάλογα με τη δραστηριότητα για την οποία χορηγείται. Είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται ακριβώς οι οδηγίες του θεράποντος ιατρού. Χρησιμοποιώντας λιγότερες ώρες από αυτές που έχει συστηθεί μπορεί να προκληθούν βλάβες στον εγκέφαλο και την καρδιά , να οδηγηθούμε σε κόπωση , απώλεια μνήμης ή και καρδιακές ανωμαλίες. Η επιπλέον πρόσληψη Ο2 μπορεί να προκαλέσει επίσης διάφορα προβλήματα κυρίως στους πνεύμονες.

 

Χρειάζομαι Ο2 στη διάρκεια του ύπνου;
Στη διάρκεια του ύπνου , οι άνθρωποι μειώνουν το ρυθμό της αναπνοής τους. Άτομα με μειωμένο επίπεδο Ο2 στο αίμα όταν βρίσκονται σε εγρήγορση , έχουν ακόμη περισσότερο μειωμένο Ο2 όταν κοιμούνται. Σε μερικές περιπτώσεις ασθενείς οι οποίοι δεν χρειάζονται Ο2 όταν είναι ξύπνιοι , μπορεί να χρειαστούν επιπλέον Ο2 στη διάρκεια του ύπνου. Ο θεράπων γιατρός είναι αυτός που θα αποφασίσει αν και πόσο Ο2 χρειάζεται ένας ασθενής.

 

 

 

 

Περισσότερα...
 
ΧΡΟΝΙΟΣ ΒΗΧΑΣ

Είναι ο βήχας ο οποίος διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες.
Οι παρακάτω ερωτήσεις είναι αυτές που θα σε βοηθήσουν να αποφασίσεις αν θα πρέπει να επισκεφθείς κάποιο γιατρό για τον βήχα σου.
Έχεις πτύελα κίτρινα ή πράσινα;
Όταν αναπνέεις έχεις σφύριγμα> στο στήθος;
Έχεις πυρετό>101 F;
Χάνεις βάρος;
Ιδρώνεις το βράδυ, στη διάρκεια του ύπνου;
Αποβάλλεις αίμα; (με τον βήχα)

Περισσότερα...
 
APIS MELLIFICA

Πρόκειται για το ομοιοπαθητικό φάρμακο που παρασκευάζεται από το δηλητήριο της μέλισσας μετά από διαδοχικές αραιώσεις και δονήσεις.
Είναι από τα πιο σπουδαία φάρμακα της <<Ομοιοπαθητικής Παθολογίας>> ( Μateria Medica)

Περισσότερα...